Sådan kommer du på benene igen

Hvis du har oplevet at have et langt forløb, som gør, at du ikke kan eller må træne, som du før gjorde, ved du hvor træls det er. Det kan være, at du skal igennem et genoptræningsforløb, fordi du eksempelvis har fået dårlige knæ, ryg eller arme. Derfor har vi samlet en guide til, hvordan du bedst muligt kommer på benene igen efter en genoptræning, men også hvordan du får en god genoptræning. Læs med her.

Hvad skal du gøre til genoptræningen?

Vi vil godt gøre opmærksom på, at det er meget individuelt, hvad der er godt i en genoptræning. Det kommer både an på, hvor henne du har din skade, og hvor slem den er. Så derfor vil det blive meget generelt tænkende.

Men det er vigtigt, at du tager din genoptræningen meget seriøs. Du skal ikke lave for mange overspringshandlinger, hvis du har et klart ønske om at komme tilbage til dine gamle rutiner. Du skal tage øvelserne alvorligt, og lave dem bedst muligt. Det skal selvfølgelig ske uden, at du overbelaster dig, så det kun kan blive værre. Hvis du har en personligtræner eller en fysioterapeut, er det nemlig vigtigt, at du gør præcis, som de siger. De ved jo bedst.

Tiden efter genoptræningen

Når du har fået det grønne kort fra dine trænere om, at du godt må starte med egen træning igen, skal du gøre det forsigtigt. Du vil helst ikke allerede komme til skade igen, eller forværre din situation, som du ellers næsten lige er ovre. Du kan med fordel kombinere din træning med træningselastikker, så du får ekstra støtte og kontrol. Du kan på den måde nemmere udføre avanceret træningsøvelser, og forbedre din udførelse af dem. Da de giver dig kontrollen, så sikre de at din koordination og styrke udvikles. De er også gode at bruge, hvis du skal bruge dem til kontrolleret mobilitetstræning for forbedring af din motorik og stabilitet efter en genoptræning.

Hvis du står meget med det hele selv, kan det være en fordel at spørger nogen til råds. Det kan eksempelvis være i form af at få nogle øvelser. Det kan også være en fordel, hvis du henviser dig til en træner, som vil kunne få dig sikkert i mål både under og efter din genoptræning. Det vigtigste råd er, at du altså skal lytte til dem, som ved bedst. Du bør dermed heller aldrig overbelaste din træning, lige meget om du skal gentræne eller ej.